Buurtbemiddeling Heerlen

non-profit organisatie
Dienstverlening

Buurtbemiddeling verbindt buren!

Geschreeuw of harde muziek ‘s nachts, last van schaduw door overhangende takken van bomen en struiken, last van blaffende honden en wat maken de buurtkinderen een herrie! Waar mensen samen leven, ontstaan soms irritaties. Bewoners lossen dit vaak op door met elkaar te praten en een oplossing te zoeken. Echter een kleinigheidje kan zomaar uitgroeien tot een ruzie die het woonplezier bederft.

Buurtbemiddeling is een doeltreffende manier om dit soort situaties aan te pakken, met een grote kans op succes. Twee derde van de behandelde zaken wordt dankzij buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond. In meer dan 300 gemeenten in Nederland is buurtbemiddeling inmiddels beschikbaar. Buurtbemiddeling gaat van start in de 3 focusgebieden van Heerlen-Noord aanpak Sociaal Veilig, te weten Vrieheide, Kasteelbuurt/Hoofdstraat-West Hoensbroek en GMS. Later wordt dit uitgerold naar de andere buurten in de gemeente Heerlen.

Buurtbemiddeling is een goed voorbeeld van burgerparticipatie. Getrainde bemiddelaars helpen ruziënde buren om het contact te herstellen en oplossingen te bedenken voor hun conflict. De methode werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast, ruzie over erfscheidingen of overlast door kinderen. Buurtbemiddeling draagt zo bij aan veiligheid, sociale samenhang en leefbaarheid in de wijk. 

Buurtbemiddeling Heerlen wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Heerlen en de woningcorporaties Weller, Wonen Limburg, Woonpunt, Wonen Zuid en Vincio.

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren
Rolstoelvriendelijk

Contact

Neem contact op met Helma:

Helma Kölgen
Contactpersoon
-1